Symptomen en behandeling van worminfecties bij mensen

Wormbesmetting is een ziekte die wordt veroorzaakt door het parasitisme van lagere wormen in het menselijk lichaam. Er zijn 3 soorten wormen: rond, tape en staartvinnen. Bij mensen zijn meer dan 200 soorten helminthiase mogelijk, maar in ons land worden slechts 10 van de parasitaire ziekten gevonden. De prevalentie van wormen wordt beïnvloed door het weer en de economische omstandigheden van het land. Helmintische invasies in ontwikkelde landen komen veel minder vaak voor dan in derdewereldlanden.

Afhankelijk van de aard van de infectie zijn helminthiases onderverdeeld in 3 soorten:

 • biohelminthiasis (een persoon raakt besmet door huisdieren);
 • geohelminthiasis (penetratie van de parasiet in het lichaam door verontreinigde grond);
 • besmettelijk (infectie door contact met een andere persoon).

Symptomen van de aanwezigheid van parasieten in het lichaam zullen afhangen van het type wormen, hun aantal in het lichaam en het stadium van de levenscyclus. De gevaarlijkste gevolgen zijn het parasitisme van larvale vormen van wormen. Terwijl een seksueel volwassen persoon meestal alleen in de darmen voorkomt, migreert de larve door het hele lichaam en veroorzaakt pathologische veranderingen in de organen. Elk type parasiet heeft zijn eigen darmhabitat. Rondwormen bevinden zich bijvoorbeeld meestal in de dunne darm, draadwormen - in de grote. Helminthiases zijn onderverdeeld in luminaal (de wormen blijven in de darmholte) en weefsel (de parasiet dringt diep door in de weefsels). Sommige soorten parasitaire infecties in verschillende stadia kunnen voorkomen in zowel luminale als weefselvormen.

Tekens

Helminthiasis komt voor in 2 stadia: acuut en chronisch. De eerste begint onmiddellijk na het binnendringen van de eieren van de wormen in het lichaam en manifesteert zich in de vorm van allergische reacties. Chronische helminthiases worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan symptomen. Symptomen zijn afhankelijk van de habitat, het aantal en de levensstijl van de wormen. De wormen consumeren een deel van de voedingsstoffen en zijn ingebouwd in metabolische processen, wat zich manifesteert door een tekort aan vitamines en micro-elementen en spijsverteringsstoornissen. De afvalproducten van wormen verstoren niet alleen de natuurlijke darmflora, maar onderdrukken ook het immuunsysteem, wat ideale omstandigheden creëert voor de reproductie van bacteriën, schimmels en virussen. Het risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren neemt toe.

De eerste tekenen van worminvasie kunnen een paar dagen nadat de eieren of larven het lichaam zijn binnengekomen verschijnen. Direct na infectie verschijnt huiduitslag, lymfeklieren, lever en milt vergroten. Sommige helminthiases hebben karakteristieke symptomen. Bij infectie met opisthorchiasis ontwikkelt zich bijvoorbeeld obstructieve geelzucht. In aanwezigheid van geïsoleerde individuen kan de chronische fase van helminthiasis onopgemerkt verlopen. Een uitzondering is parasitisme in het lichaam van grote wormen.

Met krachtige helminthische invasies, indigestie, hevige pijn, treden symptomen op die kenmerkend zijn voor een bepaald type parasiet. Bij pinworms bij kinderen wordt bijvoorbeeld jeuk in de anus opgemerkt, die 's avonds erger wordt. Trichocephalosis veroorzaakt hemorragische colitis, mijnworm - bloedarmoede door ijzertekort. Rondwormen blokkeren vaak het darmlumen en de galwegen. Bijzonder gevaarlijk zijn parasieten die kunnen leiden tot de vorming van cysten - echinococci, alveococci. Zelfs kleine cysten kunnen ettering, peritonitis en sepsis veroorzaken. Vaak gaan worminfecties gepaard met neurotische symptomen.

Keer bekeken

Enterobiasis treedt op bij het parasiteren van pinworms - kleine wormen van lichte kleur. De parasiet komt het lichaam binnen bij het eten van vuile groenten en fruit, bij het omgaan met huisdieren en het niet naleven van hygiëneregels. Het lange verloop van enterobiasis wordt verklaard door de mogelijkheid van zelfinfectie. De levenscyclus van de parasiet vindt plaats in de darm, waar hij in 14 dagen uitgroeit van de larve tot de volwassene. Zelfs in het larvale ontwikkelingsstadium kan de helminth aanzienlijke schade aan het lichaam toebrengen. Enzymen die door larven worden uitgescheiden, beïnvloeden de ontwikkeling van inflammatoire darmziekten. Volwassenen beschadigen de wanden, veroorzaken bloedingen en bevorderen de aanhechting van bacteriële infecties.

Een dergelijke worminfectie heeft een specifiek symptoom - jeuk in het anale gebied, voornamelijk 's avonds en' s nachts. Het is op dit moment dat het vrouwtje naar buiten komt en eieren legt. Jeuk leidt tot krabben, waardoor bacteriën binnendringen. Het is de toevoeging van de infectie die het ongemak verklaart dat niet weggaat na het wegwerken van de wormen. Enterobiasis bij kinderen kan leiden tot een achterstand in fysieke en mentale ontwikkeling.

soorten parasieten bij mensen

Ascariasis wordt gekenmerkt door parasitisme in het lichaam van ascaris - lange ronde wormen met een roodgele kleur. De levenscyclus van de worm begint met de eieren die de darmen binnenkomen, waar ze larven worden. De larven van de wormen migreren door het hele lichaam en beschadigen weefsels. Aan het einde van het larvale stadium komt de parasiet de longen binnen, van waaruit het met sputum terugkeert naar het maagdarmkanaal. Het gevaar van de darmfase van de ziekte hangt samen met het vermogen van ascaris om in nauwe openingen door te dringen, waardoor obstructieve geelzucht ontstaat. De belangrijkste symptomen van dit type helminthische invasie zijn buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, tekenen van intoxicatie van het lichaam. Rondwormen scheiden krachtige allergenen af, wat leidt tot ernstige reacties in het lichaam.

Manifestaties van worminfecties worden vaak verward met tekenen van longontsteking, bronchitis, cholelithiasis. Een bal van wormen kan verstopping en breuk van de darmen veroorzaken. Het binnendringen van wormen in de luchtwegen kan leiden tot verstikking. Trichocephalose is een worminfectie die wordt veroorzaakt door zweepwormen - ronde wormen van kleine klei met een lang kopgedeelte van het lichaam. Overdracht vindt plaats via besmet voedsel, vuile handen en huishoudelijke artikelen. De belangrijkste tekenen van invasie:

 • maagpijn;
 • verminderde eetlust;
 • diarree;
 • Bloedarmoede.

De brede lintworm is een lintworm die kan groeien tot 20 m. Helminthiasis veroorzaakt door dit type worm wordt diphyllobothriasis genoemd. De levenscyclus van de brede lintworm wordt gekenmerkt door een verandering van gastheer. Een persoon raakt besmet door rauwe vis en kaviaar te eten. De larve wordt op de darmwand gefixeerd, waar hij volwassen wordt. Helminth is in staat tot reproductie 3-4 weken na het begin van het darmstadium. Tekenen van diphyllobothriasis:

 • indigestie;
 • Bloedarmoede door ijzertekort.

Mijnwormziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door grote rondwormen. Mensen raken besmet door contact met besmette grond, de larven kunnen de huidbarrière overwinnen en de bloedsomloop binnendringen. Zo worden ze naar alle organen en systemen vervoerd. In de darm hecht de worm zich aan de wanden en begint bloed te zuigen. De tekenen van deze ziekte in het larvale stadium zijn vergelijkbaar met die van ascariasis. In het darmstadium van helminthische invasie wordt een afname van het niveau van eiwitten in het bloed en bloedarmoede opgemerkt.

Opisthorchiasis is een helminthiasis die wordt veroorzaakt door een kattenbot. De levenscyclus van de botbot begint in water, het larvale stadium vindt plaats in het lichaam van de slakken. Vervolgens wordt de larve in het water losgelaten en komt in het lichaam van zoetwatervissen. Besmetting wordt vergemakkelijkt door het eten van rauwe vis. Een volwassene parasiteert in de menselijke galblaas, waar hij wordt vastgehouden door middel van zuignappen. De acute vorm van opisthorchiasis manifesteert zich door pijn in het epigastrische gebied, hoge lichaamstemperatuur, pijnlijke gewrichten en spieren en een allergische uitslag. De chronische vorm leidt tot de ontwikkeling van hepatitis, cirrose en leverkanker. Zelfs na de verdrijving van de parasieten blijven pathologische veranderingen in de lever.

Echinococcus leeft in het menselijk orgasme in een tussenstadium van zijn levenscyclus. Het is een lintworm van korte lengte. De volgende redenen dragen bij aan menselijke infectie:

 • contact met zieke huisdieren;
 • niet-naleving van de regels voor persoonlijke hygiëne
 • gebruik van besmette huishoudelijke artikelen.

De parasiet komt veel voor bij honden, wolven en katten. Nadat de eieren van de wormen het lichaam zijn binnengekomen, worden er oncospheres van verkregen - tussenvormen. Vanuit het spijsverteringsstelsel dringen ze door in de bloedsomloop, van waaruit ze via de bloedbaan naar alle organen worden vervoerd. Eenmaal in de weefsels wordt de oncosfeer Fins - een holte omgeven door twee schelpen. Finna, groeiend, leidt tot het verschijnen van een cyste. Symptomen van de ziekte zijn afhankelijk van de grootte van de tumor. Naast weefselvernietiging kunnen echinococci ettering en vergiftiging van het lichaam veroorzaken wanneer de cyste scheurt.

Complicaties van elke helminthische invasie worden geassocieerd met het effect van wormen op weefsels, waarvan de vernietiging kan leiden tot disfunctie van het orgel. Vaak worden helminthiases gecompliceerd door de toevoeging van een bacteriële infectie. Het type parasiet wanneer het het lichaam verlaat, kan een persoon leiden tot psychologisch trauma dat een langdurige behandeling vereist.

diagnostiek van parasieten in het menselijk lichaam

Detectiemethoden:

Vanwege het grote aantal tekenen dat inherent is aan worminfecties, is het belangrijk om de mogelijke infectieroute te bepalen door de patiënt te interviewen. Om eieren of lichaamsdelen van de parasiet te detecteren, wordt een onderzoek naar uitwerpselen, gal en sputum uitgevoerd. Een volledige bloedtelling voor parasieten kan wijzen op een significante toename van het aantal eosinofielen. In sommige gevallen is het nodig om immunologische tests uit te voeren die specifieke antilichamen kunnen detecteren. Aanvullende methoden voor het diagnosticeren van menselijke parasieten zijn:

 • CT-scan;
 • Echografie;
 • Röntgenonderzoek.

Verwijderingsmethoden:

De basis voor de behandeling van worminfecties bij volwassenen en kinderen is het gebruik van anthelmintische geneesmiddelen.

Voor de behandeling van ascariasis en enterobiasis worden meestal geneesmiddelen gebruikt die zeer effectief zijn tegen lintwormen. Meestal is 1 tablet voldoende om van parasieten af te komen, maar soms wordt de behandeling uitgevoerd volgens een schema waarbij de medicatie na een bepaalde pauze wordt herhaald. Echinokokkose wordt meestal operatief behandeld, waarna medicijnen worden voorgeschreven om de functies van de aangetaste organen te herstellen.

Voor sommige parasieten wordt gezamenlijke behandeling van alle gezinsleden aanbevolen. Naleving van de hygiëneregels is een integraal onderdeel van de therapeutische cursus. Om de symptomen van de ziekte te elimineren, kunnen antihistaminica en probiotica worden voorgeschreven.

preventie

U kunt uzelf beschermen tegen infectie met parasieten door de regels voor persoonlijke hygiëne en warmtebehandeling van voedsel in acht te nemen. Bodembehandeling wordt aanbevolen om het aantal helminth-eieren te verminderen. Onderzoek en tijdige behandeling van huiskatten en honden zal het optreden van helminthiasis bij kinderen helpen voorkomen. Het risico op het oplopen van parasitaire ziekten neemt vele malen toe in contact met zwerfdieren die verschillende soorten parasieten dragen.

Het is absoluut noodzakelijk om groenten, fruit en groenten te wassen, omdat de eieren van parasieten het lichaam kunnen binnendringen met de resterende gronddeeltjes erop. U moet weigeren rauwe, gezouten of gedroogde riviervis te eten. Vlees moet worden gekocht bij een vertrouwde verkoper die kwaliteitscertificaten kan verstrekken.